Heraanleg van de Nieuwstraat

De Nieuwstraat in een nieuw jasje!

Beliris, in samenwerking met de Stad Brussel, plant een grondige en duurzame heraanleg van de Nieuwstraat en haar zijstraten. Deze heraanleg was broodnodig, gelet op de erbarmelijke staat van de drukstbezochte voetgangers- en handelszone van het land.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Doelstellingen? Van de straat een wijk maken

Met de heraanleg wil men de volledige wijk opwaarderen. Hoe? Door niet alleen de hoofdstraat maar ook alle zijstraten opnieuw aan te leggen. Met de uitbreiding zal de Nieuwstraat, waar je vandaag over de koppen loopt, ontlast worden. Bovendien kunnen er ook nieuwe handels- en horecazaken worden opgestart.

Deze nieuwe dynamiek zal het shoppen nog vlotter en aangenamer maken en het commerciële aanbod nog kwalitatiever. Bovendien wil men met dit project voor een aantrekkelijke Stad de harten terugwinnen van de klanten die dit deel van het stadscentrum anders zouden verlaten.

rue neuve-nieuwstraat

Inrichting van de Koolstraat als plein

Er wordt ook bijzondere aandacht besteed aan rustzones. Daarom worden het pleintje aan de Finisterraekerk en de Koolstraat aangelegd als een geheel van openbare ruimtes waar bezoekers tussen twee winkelbezoeken door even op adem kunnen komen. Banken en bomen zullen mee deze rust uitstralen.

rue neuve-nieuwstraat

Wegverharding

De Stad Brussel heeft gekozen voor een bestrating met klinkers van 12x12 cm. De klinkers worden in loodrecht verband geplaatst, dwars op de stap- en verkeersrichting, zodat er een pixelmotief ontstaat in veranderende kleurschakeringen. Zo kunnen de voetgangers genieten van een wegdek in 3 blauwgrijze tinten: licht, halfdonker en donker. Sommige klinkers zullen een afwerkingslaag krijgen in brons om een bijzonder en prestigieus karakter te geven aan deze belangrijke straat.

De deklaag moet homogener en sterker zijn dan de vorige. De grote tegels, gebroken onder het gewicht van voertuigen, zullen vervangen worden door kleine granieten blokken.

Verlichting

De Stad Brussel en Sibelga hebben gekozen voor nieuwe verlichting waardoor niet alleen de gebouwen in de schijnwerpers staan, maar waardoor vooral ook een sfeer in de wijk wordt gecreëerd waarin buurtbewoners zich goed voelen en rustig een wandeling kunnen maken. De verlichting zorgt bovendien voor een groter veiligheidsgevoel. Deze verlichting wordt op de gevels geplaatst om hinderlijke palen te vermijden waar er niet veel ruimte is. Enkel in de Koolstraat komen lantaarnpalen, die uitgelijnd worden met de bomen.

De Nieuwstraat is 400 jaar oud!

"Broekwijk" is de naam die in 1617 gegeven werd aan dit gebied met moestuinen en weiden tussen de Zenne, de Broekstraat en de Koolstraat, vandaag de meest populaire winkelzone in het land. Geen mooier geschenk dus dan een kleine facelift voor haar 400-jarig bestaan.

Planning

De herinrichtingswerken (beheerd door Beliris) nemen ongeveer 2 jaar in beslag. De eerste fase van de werkzaamheden bestaat uit technische ingrepen in de ondergrond en aan de gevels (rioleringen, elektriciteit, gas,...). Vivaqua, Proximus, en Sibelga zorgen ervoor dat alle installaties operationeel en duurzaam zullen zijn. 

De tweede fase omvat de bovengrondse heraanleg van de straten en een nieuwe openbare, moderne verlichting.

Vanaf het begin van de werken zal een precies werkoverzicht meegedeeld worden, zodat het publiek op de hoogte is van de werken die bezig zijn en de toekomstige fases. Voor praktische en technische vragen worden ook alle werfcontacten meegedeeld.

rue neuve - nieuwstraat

 

Bekijk ook:

De kaart van het stadscentrum met alle voetgangerszones

Carte zone piétonne

De kaart met de rijrichtingen en de parkings in de Vijfhoek

Carte des sens de circulation et parkings dans le Pentagone

De kaart voor de leveringen:

Cartes des livraisons